Fontos linkek

Hivatalos TreeViver Oldal
TreeViver Club Blog / angol
TreeViver Információk
TreeViver Összefoglaló
Linkcsere oldalunk

 

Click@Tree - az Európai Bizottság kezdeményezése



Google PageRank
Környezetvédelem linkgyűjtemény

Kommentek

Clickcenter

<br><a href='http://clickcenter.hu'>reklám hirdető rendszer partnerprogram</a>

TreeViver Klub

Ha nem csak "ökológiai lábnyomot" akarsz hagyni, akkor ültess egy fát!

Így tagjává válhatsz a TreeViver Projekt világméretű közösségének. A TreeViver hivatalos oldalán minden információt megtalálhatsz a fáddal kapcsolatban. Kapcsolatot tarthatsz a közösség tagjaival és a megjelenő hírek által nyomon követheted a brazíliai eseményeket. Az internetes összefogás révén több száz millió fát tervezünk ültetni Amazóniában egy 20 ezer négyzetkilométer nagyságú területre.

Ha meghívót szeretnél:


info@ultessegyfat.info

1455 ültetetendő fa
2011.05.22. / 18:00

Linkdoboz

TreeViver: Az esőerdők jelentősége

2010.11.19. 01:00 | Treeplanter | Szólj hozzá!

Címkék: környezetszennyezés amazonas trópusok co2 esőerdő amazónia légkör erdőpusztítás ökológiai egyensúly erdőírtás vízháztartás

/Forrás: (TreeViver.com)/

A trópusi esőerdők a múlt században Földünk 14 százalékát fedték le, ma mindössze 6 százalékon maradtak meg. Pedig ezek a területek bolygónk számára hihetetlen jelentőséggel bírnak: kipusztításukkal Földünk ökológiai egyensúlya felborulhat, ami környezeti és természeti katasztrófák sorát vonja magával. Minden kivágott fával tehát saját és gyermekeink jövőjét romboljuk.

Mi adja az esőerdők fontosságát?

Az esőerdők óriási fotoszintetizáló felületet képeznek.A ma ismert trópusi esőerdők több mint 60 millió éve léteznek bolygónkon. Kialakulásukhoz szükséges éghajlati tényezők csak a térítők közötti területeken fordulnak elő. Az esőerdők óriási fotoszintetizáló felületet képeznek, ezért roppant termelékenyek, a bioszféra szervesanyag-előállításának legnagyobb része itt megy végbe. A légköri oxigéntermelés miatt “Földünk tüdejének” is nevezik, kulcsfontosságú szerepet játszik bolygónk éghajlati rendszerének stabilitásában. Ez a hatalmas „zöld tüdő” nemcsak hűt, de befolyásolja egyes óceáni áramlatok mozgását, valamint nagy mennyiségben megköti a légkörből az emberi szervezet számára káros szén-dioxidot.

Mindamellett, hogy az esőerdők otthont nyújtanak a Föld állat- és növényfajai közel felének, a "világ legnagyobb gyógyszertárának" is tekinthetők, mivel a ma használatos gyógyszer alapanyagok egy negyede az itt élő növényekből származik. Sajnos napjainkra a világ erdős területeinek mindössze egyötöde maradt érintetlen, a legnagyobb pusztítás pedig pont az esőerdőkben zajlik.

Miért kell óvnunk Amazóniát?

Ez a terület nemcsak az esőerdő, hanem az Amazonas miatt is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez Földünk leghatalmasabb folyója. Vízgyűjtő területének terjedelmével és vízbőségével semelyik másik folyam nem versenyezhet. Az Amazonas-medencében található a Föld édesvízkészletének 10 százaléka, valamint ebben a térségben több különböző növényfaj él egy hektáron, mint összességében egész Európában. Olyan különlegességek találhatók meg itt, mint pl. az amazonasi vízililiom, ami a világ legnagyobb virága: átmérője a két métert is elérheti. Az esőerdő élővilágának sokszínűségét mutatja, hogy baseball labda nagyságú pókkal ugyanúgy találkozhatunk, mint aprócska, fogkefe fej méretű majmokkal, melyek súlya alig nagyobb 1 dkg-nál. Az Amazonas esőerdő teljes területe több mint 6 millió négyzetkilométer, tehát nagyobb, mint egész Kelet-Európa illetve az Egyesült Államok kétharmadát is lefedné. Az évtizedek óta tartó erdőirtások következtében azonban több 20%-a már megsemmisült, számos állat és növényfaj veszélyeztetetté vált. Az éghajlatváltozás és az erdőirtás következében egyes tanulmányok szerint az Amazonas-medence nagy részén 2030-ra az esőerdők helyett szavannákat találhatunk majd, a ma még bőségesen hömpölygő folyam apró folyócskává apadhat.

A kivágott fák szennyezik a levegőt

A kivágott fák szennyezik a levegőt.A globális felmelegedés nyomán kiszáradó fák visszajuttatják a megkötött CO2 egy részét a légkörbe, valamint amikor egy erdőt kivágnak, a halott fákból is felszabadul az addig elraktározott szén-dioxid egy része. Tehát bármilyen okból pusztul ki egy fa, élettelen formájában légszennyezővé válik. Az erdők kivágása Földünk vízháztartását is megbolygatja, mivel a fák gyökereiken keresztül felszívják a vizet, majd a légkörbe juttatják azt. Mivel a trópusi esőerdőkben az éves csapadékmennyiség kiemelkedően magas, a fairtás helyén a nagy esőzések hatalmas földcsuszamlásokat és áradásokat okozhatnak. A fák tehát csak élve, virulva, lombosan segítik életünket. Az erdőirtások és környezetünk ilyen mértékű pusztítása veszélyezteti bolygónk légkörét és ivóvízkészletünket, valamint további állat- és növényfajokat ítél pusztulásra. Az esőerdők megmentése létfontosságú a Földi élet szempontjából

/Forrás: (TreeViver.com)/

----------------------------

Bővebb információt vagy meghívót a következő mailcímen kérhetsz: info@ultessegyfat.info

----------------------------

| Összefoglaló | Részletes leírás: | 1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész |

A bejegyzés trackback címe:

https://ultessegyfat.blog.hu/api/trackback/id/tr202454892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása