Fontos linkek

Hivatalos TreeViver Oldal
TreeViver Club Blog / angol
TreeViver Információk
TreeViver Összefoglaló
Linkcsere oldalunk

 

Click@Tree - az Európai Bizottság kezdeményezéseGoogle PageRank
Környezetvédelem linkgyűjtemény

Kommentek

Clickcenter

<br><a href='http://clickcenter.hu'>reklám hirdető rendszer partnerprogram</a>

TreeViver Klub

Ha nem csak "ökológiai lábnyomot" akarsz hagyni, akkor ültess egy fát!

Így tagjává válhatsz a TreeViver Projekt világméretű közösségének. A TreeViver hivatalos oldalán minden információt megtalálhatsz a fáddal kapcsolatban. Kapcsolatot tarthatsz a közösség tagjaival és a megjelenő hírek által nyomon követheted a brazíliai eseményeket. Az internetes összefogás révén több száz millió fát tervezünk ültetni Amazóniában egy 20 ezer négyzetkilométer nagyságú területre.

Ha meghívót szeretnél:


info@ultessegyfat.info

1455 ültetetendő fa
2011.05.22. / 18:00

Linkdoboz

TreeViver hírek: Fotónapló Amazóniából - Történelmi barangolás a térségben (részlet)

2010.12.01. 12:40 | Treeplanter | Szólj hozzá!

Címkék: kezdetek brazília co2 esőerdő amazónia erdőgazdálkodás tree viver ag mato grosso területünk treeviver hírek fotónapló sumauma fenntartható erdőgazdálkodás

/A cikk részlet - a teljes verziót regisztrált partnereink a hivatalos oldalon (TreeViver.com) érhetik el./

Az esőerdők írtása évtizedekkel ezelőtt kezdődött Brazíliában, és hatalmas területeket érintett Mato Grossoban. Ma már az emberek és a kormány is belátja, hogy a pusztítás nem folytatódhat ilyen mértékben tovább. De sajnos korábban nem így gondolkoztak.

 TreeViver fotónapló Amazóniából.

1970-es években az volt a kormányzati filozófia, hogy az esőerdőt „elfoglalni vagy elveszteni” fogják a brazilok. Ennek értelmében a kormány azoknak ingyen adott esőerdős területet, akik vállalták, hogy a megkapott föld 50%-át kiirtják, a másik felén pedig gondozni fogják az erdőt. A 70-80-as években tehát Brazília elkezdte elfoglalni a saját területeit, és átalakítani, majd gazdálkodás alá vonni Amazóniát.

 TreeViver fotónapló Amazóniából.

A 2000-es évekre azonban megváltozott a brazil kormány hozzáállása, vélhetően felismerték, hogy ezzel a stratégiával túl nagy pusztítást okoztak. Azóta sokkal átgondoltabb erdőgazdálkodás folyik a régióban, és próbálják védeni a megmaradt erdőségeket. Az illegális fakitermelés azonban hatalmas problémát okoz a térségben, pedig erre szigorú törvényeket vezettek be.

 TreeViver fotónapló Amazóniából.

Az esőerdő egyik leggyönyörűbb fáját - Sumaumát - nem véletlenül hívják az esőerdő királynőjének. 50-60 méteres magassága tiszteletet parancsoló, egy-egy példánya több száz évig is elél.

 TreeViver fotónapló Amazóniából.Minden fának megvan az életciklusa, melynek vége felé elkezd korhadni, majd kidől. Amikor a fa kezd elhalni, akkor a széndioxidot lassan visszajuttatja a levegőbe, tehát gyakorlatilag széndioxid megkötőből széndioxid termelővé válik. Éppen ezért fontos, hogy az öreg korhadó fák között fiatal, növekvő példányok is legyenek, amelyek CO2-t nyelnek el. Az egész fenntartható erdőgazdálkodásnak az alapja, hogy azokat a fákat kell kivágni, amelyek már kezdenek elöregedni és frissen növő csemetéket kell telepíteni a helyükre.

 ----------------------------

/A cikk részlet - a teljes verziót regisztrált partnereink a hivatalos oldalon (TreeViver.com) érhetik el./

 ----------------------------

Fotónapló Amazóniából: 1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész

 ----------------------------

Bővebb információt vagy TreeViver meghívót a következő e-mail címen kérhetsz: treeviverklub@googlemail.com

----------------------------

| Összefoglaló | Részletes leírás: | 1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://ultessegyfat.blog.hu/api/trackback/id/tr592485691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.