Fontos linkek

Hivatalos TreeViver Oldal
TreeViver Club Blog / angol
TreeViver Információk
TreeViver Összefoglaló
Linkcsere oldalunk

 

Click@Tree - az Európai Bizottság kezdeményezése



Google PageRank
Környezetvédelem linkgyűjtemény

Kommentek

Clickcenter

<br><a href='http://clickcenter.hu'>reklám hirdető rendszer partnerprogram</a>

TreeViver Klub

Ha nem csak "ökológiai lábnyomot" akarsz hagyni, akkor ültess egy fát!

Így tagjává válhatsz a TreeViver Projekt világméretű közösségének. A TreeViver hivatalos oldalán minden információt megtalálhatsz a fáddal kapcsolatban. Kapcsolatot tarthatsz a közösség tagjaival és a megjelenő hírek által nyomon követheted a brazíliai eseményeket. Az internetes összefogás révén több száz millió fát tervezünk ültetni Amazóniában egy 20 ezer négyzetkilométer nagyságú területre.

Ha meghívót szeretnél:


info@ultessegyfat.info

1455 ültetetendő fa
2011.05.22. / 18:00

Linkdoboz

TreeViver: Hogyan választottunk földterületet?

2010.11.20. 01:00 | Treeplanter | Szólj hozzá!

Címkék: ismertető kezdetek brazília amazónia tree viver ag tercia florestal ltda mato grosso erdőpusztítás területünk geotécnica nativa florestal cuiaba

/Forrás: TreeViver.com/

Amikor elindultunk Amazóniába, sejtettük, hogy megdöbbentő élményben lesz részünk. De a valóság minden képzeletünket felülmúlta. Mato Grosso térségében járunk. Itt a legnagyobb mértékű az erdőpusztítás, egyben ez a terület számít a szójatermesztés központjának Brazíliában.

Kitermelt fákHiába tudtuk, hogy az Amazonas esőerdőben a fairtás hihetetlen méreteket öltött, mégis arra számítottunk, hogy a természet közelségében, vad, buja tájakon járkálhatunk majd. Ám ahol egykor zöldellő fák álltak, ma már csak kies pusztaság fogadott bennünket. Bármilyen hihetetlen, így néz ki ma a „Földünk tüdejének” is nevezett esőerdős terület egy része. Ez a döbbenetes kép 200 kilométeren keresztül kisért bennünket: csak a végtelen szántóföldeket láttuk, ahogyan autóztunk a hivatalosan már Amazónia részét képező területen. A reggeli órákban indultunk el Cuiabából, Mato Grosso fővárosából, azzal a céllal, hogy felmérjük a pusztítás nagyságát, valamint kiválasszuk azt a földterületet, melynek megvásárlása után valóra válthatjuk közös célunkat: újrafásítjuk a kiirtott erdőség egy részét. Először Tangará de Serra felé, majd onnan északra tartottunk. Hamar megláthattuk azonban, hogy a megfelelő működési terület kiválasztása nem lesz egyszerű, hiszen sok helyen sajnos már lehetetlen az újraerdősítés.

A földátalakítás menete

Az egyik fő gond a szarvasmarha tenyésztés.Az Amazonas esőerdő fáit az 1950-es évek óta elképesztő mértékben irtják, ennek pedig főleg gazdasági okai vannak: nemzetközi viszonylatban Brazília számít a legnagyobb szója és marhahús exportőrnek, valamint a világ egyik legnagyobb kukorica- kakaó- és kávétermelő országaként is jegyzik. Azért, hogy az ország megtarthassa vezető szerepét, egyre nagyobb területen folyik mezőgazdasági termelés és szarvasmarha tenyésztés, ennek pedig elsősorban az esőerdők estek áldozatul. A folyamat számokban kifejezve egészen hihetetlen: 1955-ben Amazónia déli részén csak 200 ezer hektár volt megművelve, mára ez a terület 45 millió hektárra nőtt. A kivágott fákat értékesítik, vagy bútoripari célokra használják fel, majd az erdők helyén legelőket alakítanak ki. Miután a legelők lepusztulnak, és egyre kevesebb marhát képesek eltartani, a földeket modern technológiával, 3-4 évig tartó folyamat során termőterületté alakítják, ahol aztán főként szóját és kávét termesztenek. Az átalakítást követően sajnos ezekre a földekre többé már nem lehet erdőt visszatelepíteni. Olyan helyet kellett tehát működési területül választanunk, melyet még legelőként használnak, így az átalakítási folyamat elkezdése előtt tudunk cselekedni. Célunk hatalmas, és megvalósítása komoly előkészületeket igényel. Utunk során több segítőnk is akadt. Egy készséges helyi farmer, Joao- Louis és egy idősödő, ingatlanközvetítéssel foglalkozó úr, Durvalino kalauzolt körbe bennünket a kiirtott területeken, de elkísért minket egy brazil ügyvéd, Rodolfo is. Kivételes helyi ismereteik, közvetlenségük és nem mindennapi történeteik által kicsit mi is bepillantást nyerhettünk az itt élő közösségek életébe, és számos fontos információval gazdagodtunk.

Továbbá együttműködünk még két céggel, a Geotécnica és a Nativa Florestal munkatársaival. Az ő erdőmérnökeik nemcsak a terület kiválasztásában segédkeztek, hanem részletes szakmai terveket készítenek a fásítással kapcsolatban, hiszen munkánk megkezdése előtt számos engedély beszerzése szükséges. Látható, hogy célunk csak összefogással, együttműködéssel valósulhat meg, és jó érzés számunkra, hogy sikerült nemzetközi mozgalmat indítanunk ennek érdekében.

Területünk

A TreeViver mintegy 20 ezer négyzetkilométer nagyságú területen telepíti vissza az esőerdőt.Az amazóniai esőerdő hivatalos határa a 13. szélességi foknál van, ám csak a 10. szélességi fok után található egybefüggő erdőség. A valóságban tehát a hivatalos határ alatt nyoma sincsen fáknak. A 11. szélességi fok körül főleg legelőket találunk, ám ezek egy része már szántófölddé alakítás alatt van. A 12. szélességi foktól a 13. fokig termőföldeket láthatunk.

Azért tűztük ki célul a 11-12 szélességi fok között az erdősítést, mert itt a legelők kezdenek már lepusztulni, de még van lehetőség újraerdősítésre. A fenti térképen pirossal jelölt körben található az a több mint 20 ezer km2 méretű terület, ahová internetes közösségünk segítségével visszatelepítjük, majd gondozni fogjuk az esőerdőt. A fák elültetése után, az általunk adott pontos GPS koordináták alapján, műholdas térképeden saját fádat is megkeresheted. 

----------------------------

Bővebb információt vagy meghívót a következő mailcímen kérhetsz: treeviverklub@googlemail.com

----------------------------

| Összefoglaló | Részletes leírás: | 1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész |

A bejegyzés trackback címe:

https://ultessegyfat.blog.hu/api/trackback/id/tr812454389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása