Fontos linkek

Hivatalos TreeViver Oldal
TreeViver Club Blog / angol
TreeViver Információk
TreeViver Összefoglaló
Linkcsere oldalunk

 

Click@Tree - az Európai Bizottság kezdeményezése



Google PageRank
Környezetvédelem linkgyűjtemény

Kommentek

Clickcenter

<br><a href='http://clickcenter.hu'>reklám hirdető rendszer partnerprogram</a>

TreeViver Klub

Ha nem csak "ökológiai lábnyomot" akarsz hagyni, akkor ültess egy fát!

Így tagjává válhatsz a TreeViver Projekt világméretű közösségének. A TreeViver hivatalos oldalán minden információt megtalálhatsz a fáddal kapcsolatban. Kapcsolatot tarthatsz a közösség tagjaival és a megjelenő hírek által nyomon követheted a brazíliai eseményeket. Az internetes összefogás révén több száz millió fát tervezünk ültetni Amazóniában egy 20 ezer négyzetkilométer nagyságú területre.

Ha meghívót szeretnél:


info@ultessegyfat.info

1455 ültetetendő fa
2011.05.22. / 18:00

Linkdoboz

TreeViver: A Föld, amit gyermekeinkre hagyunk

2010.11.24. 10:55 | Treeplanter | Szólj hozzá!

Címkék: föld tömegközlekedés újrahasznosítás környezetszennyezés tudatos vásárlás faültetés treeviver ökológiai egyensúly ökölógiai lábnyom mathis wackernagel william rees

/Forrás: TreeViver.com/

Minden, amit felhasználunk, a környezetünket károsítja.A mindennapok során, még ha nem is tudatosan, de folyamatosan szennyezzük környezetünket. Nemcsak azzal, hogy szemetelünk, döcögünk a dugóban autónkkal és sokszor feleslegesen folyatjuk a vizet. Gyakorlatilag minden, amit fogyasztóként felhasználunk, környezetünket károsítja. Ilyen módon mindannyian ökológiai lábnyomot hagyunk a világban.

Környezetszennyező életmódunk súlyos következményekkel járhat: az élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek előállítása, csomagolása, szállítása, közlekedési szokások nem csupán természetes energiaforrásainkat csökkentik jelentős mértékben, hanem az erdőirtáshoz is hozzájárulnak. A nagymennyiségű vízfogyasztás édesvíz készletünket veszélyezteti, energiapazarló életvitelünk klímaváltozást és ökológiai katasztrófát idézhet elő.

A lábnyom mértének számítása

Környezetpusztító tevékenységünk pontos kiszámolására alkotta meg az ökológiai lábnyom fogalmát William Rees kanadai ökológus, majd a számítás menetét Mathis Wackernagel-el közösen fejlesztették tovább. A módszerrel minden ország, régió, vállalat, de az egyes emberek környezetszennyezésének mértéke is kiszámítható. Az ökológiai lábnyom számítása során számba veszik egy adott személy/embercsoport tevékenysége során felhasznált, illetve leadott energiát és anyagokat. Végül egy hektárban meghatározott értéket kapunk, amely azt mutatja meg, hogy az adott csoportnak/egyénnek bolygónkból mekkora mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és az általa termelt hulladék elnyeléséhez. A teszt során az egyes emberek lakáskörülményeit, az étkezési-, közlekedési- vásárlási szokásokat és a hulladéktermelés mértékét vizsgálják.

Sajnos az 1980-as évek vége óta az emberiség ökológia lábnyoma jelentős mértékben megnőtt: jelenleg olyan ütemben használjuk a természet erőforrásait, amivel a természet regenerálódó képessége nem képes lépést tartani, így folyamatosan károsítjuk bolygónkat. A fejlett országok nagyvárosaiban élők fogyasztása és környezetszennyezése több tízszerese a szegény országok lakóiénak, tehát a gazdasági fejlődés Földünk számára komoly környezeti károkkal jár. Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy ez egy természetes és megállíthatatlan folyamat. Ahhoz, hogy bolygónk gyermekeink és unokáink számára is élhető legyen, a környezettudatos életmód elengedhetetlen.

Mit tehetsz a környezetszennyezés ellen?

  • Az autók magas széndioxid kibocsátása nagymértékben károsítja környezetünket. Ezért érdemes a lehető legtöbbször gyalog vagy biciklivel járni, illetve tömegközlekedési eszközöket használni.
  • Vásárolj tudatosan! Ne halmozz fel se élelmiszert, se egyéb fogyasztási cikkeket feleslegesen. A különböző csomagolások, zacskók, műanyag és papírdobozok használatában is fontos a mértékletesség, hiszen ezek nagy része nem bomlik le a természetben.
  • A hulladék újrahasznosításával és a komposztálással sokat tehetsz környezeted megóvásáért. Továbbá érdemes saját fogyasztásra otthon zöldségeket termeszteni. A kertben szedett paprika egészségesebb is, mint a külföldről importált, valamint az országokon átívelő nagy mennyiségű áruszállítás szintén jelentős környezetszennyezéssel jár.
  • Ültess fát! A növények köztudottan tisztítják földünk levegőjét, ám városainkban egyre kevesebb a zöldterület, Földünk hatalmas erdőségeinek nagy részét már kipusztítottuk. Pedig bolygónk ökológiai egyensúlyának megőrzése létfontosságú, a kipusztított területek újraerdősítése erre kínál lehetőséget.

     

 ----------------------------

Bővebb információt vagy TreeViver meghívót a következő e-mail címen kérhetsz: treeviverklub@googlemail.com

----------------------------

| Összefoglaló | Részletes leírás: | 1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész |

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ultessegyfat.blog.hu/api/trackback/id/tr602469183

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár Teréz Eszter - TEREPRENDEZÉS 2010.11.25. 08:00:08

Hogy a terecskét körbevevő házak lakói is tudják, miért sorakoztak fel munkagépek az ablakuk alatt és miért ébrednek minden reggel bármely vekkert lepipáló csörömpölésükre, arról a „Tereprendezési munkálatok” feliratú tábla gondoskodott. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása